Kolposkopija

Kolposkopija podrazumeva posmatranje grlića materice optičkim instrumentom sa uveličanjem, pri čemu se pažnja usmerava na povšinu grlića materice kao njenu mrežu krvnih sudova.

Kolposkopija je takodje deo rutinskog ginekološkog pregleda kao i citodijagnostika odnosno PAPA-test najčešće se radi povezano sa kolposkopskim pregledom. Ove dve povezane metode obezbeđuju viski stepen dijagnostikovanja i sprečavanja razvoja karcinom grlića materice što je jedan od najčešćih karcinoma kod žena i jednog od najčešćih uzroka smrti žena u Srbiji i svetu. Pregled zdravih žena jednom godišnje omogućuje da se ova podmukla bolest otkrije u ranom stadijumu kada izlečenje može biti potpuno jer je na žalost boest takva da kada žena primeti neke tegobe, malo krvarenje van ciklusa i sl. najčešće bolest već u odmaklom stepenu kada je lečenje mnogo teže i sa neizvesnim rezultatom.

Kao sastavni deo kolposkopskog pregleda ( grlića materice) radi se i vaginoskopija – preged vaginalne sluzokože pod povećanjem te vulvoskopija – pregled malih i velikih usana pod optičkim uvećanjem. Tako detaljan pregled nam omogućuje da dijagnostikujemo razne retke bolesti  ali i ona najčešća kao sto su kondilomi – polne bradavice u svim formama obzirom da koristimo velika uveličanja, jako osvetljenje i specijalne dijagnostičke rastvore.

Kolposkopija je laka za izvođenje bezbolna i visko precizna u dijagnostici bolesti unutrašnjih i spoljnjih ženskih genitalnih organa.

Ove vrste intervencija najbolje je planirati nekoliko dana po završetku menstrualnog ciklusa.