Budimo odgovorni

COVID-19

Zbog aktuelene epidemiloške situacije moramo biti oprezni i koristi mere zaštite. U našoj poliklnici nastojimo ne samo da pomognemo svim pacijentima već i da ne dozvolimo da se epidemija proširi među našim pacijentima i osobljem. Stoga vas molimo da na preglede i intervencije dolazite sa maskama ( ukoliko zaboravite – obezbeđene su maske za sve pacijente)  i da pri ulasku u poliklniku koristite pripremeljena dezinfekciona sredstava i dezinfekcione barijere. Shodno broju pacijenta želimo vas upozoriti da možda neće biti moguć istovrmeni ulazak osoba u pratnji pacijenta dok se dok broj osoba na svede na  dozvoljeni broj. Za vaš komfor i bezbednost obezbedili smo tri razdvojene čekaonice. Zahvaljujemo se ne razumevanju i zajedničim naporima da prebrodimo ove teške trenutke!

Prevencija oboljenja

Vreme u kome živimo karateriše značajan porast oboljevanja od bolesti srca i krvotoka, bolesti metabolizma (šečerna bolest, gojaznost) i malignih tumora. Ove bolesti predstavljaju najčešći uzrok umiranja, kako u našoj zemlji tako i u razvijenim zemljama sveta. Među značajne faktore koji doprinose nastanku ovih oboljenja spada i neadekvatno sprovođenje preventivnih mera.

Sistematski pregled

Pored svih preventivnih mera I potrebna je i redovna kontrola kod lekara jednom godišnje.

U osnovne preventivne preglede spada: internistički pregled i ultrazvuk, EKG, osnovna laboratorija- krvna slika i biohemija. Za žene svakako preventivni pregled treba dopuniti ginekološkim pregledom i PAPA brisom te pregledom dojki. Shodno obolenjim u porodici ili ličnim obolenjima biće potrebno i neka detaljnija dijagnostika o čemu će vas vaš lekar detaljno informisati

Zdrav način života I navike

Suštinske mere prevencije bolesti podrazumevaju zdrav način života odnosno pravilnu ishranu i izbegavanje faktora rizika koji ugrožavaju zdravlje (fizička neaktivnost, stresovi, pušenje, alkohol i sl. Otkrivanjem postojećih faktora rizika i pravovremenim uveđenjem mera prevencije odnosno promenom nezdravih navika I stila života može se sprečiti ili odložiti pojava bolesti. Od svih preventivnih mera koje imaju za cilj očuvanje zdravlja i sprečavanje pojave oboljenja svakom pojedincu je najdostupniji zdrav način života koji podrazumeva pravilnu ishranu i izbegavanje gojaznosti, fizičku aktivnost (30-40 minuta vežbanja bar 4 do 5 puta nedeljno), unos dovoljne količine tečnosti (1,5 do 2 litra vode dnevno), izbegavanje unos toksina kao što su duvan i alkohol (na pušenje otpada 30% svih slučajeva karcinoma, a alkohol je uzrok 4% svih smrtnih slučajeva od karcinoma.